NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Közigazgatási Továbbképzési Intézet

MÓDOSULT A KÖZIGAZGATÁSI VIZSGÁK KÖVETELMÉNYRENDSZERE

MÓDOSULT A KÖZIGAZGATÁSI VIZSGÁK KÖVETELMÉNYRENDSZERE

 

2017 nyarán a Nemzeti Közszolgálati Egyetem elvégezte a közigazgatási vizsgák tananyagainak; az oktatást, felkészülést segítő diasorok; az oktatási tematikák, valamint a követelményrendszeren alapuló írásbeli vizsgakérdések és megoldásaik aktualizálását.

A jogszabályi kötelezettségen alapuló hatályosítást a közigazgatási szakvizsga esetében a közigazgatási szakvizsgáról szóló 35/1998. (II. 27.) Korm. rendelet 3. § (3) bekezdése és a közigazgatási és az ügykezelői alapvizsga esetében a közigazgatási és az ügykezelői alapvizsgáról szóló 174/2011. (VIII. 31.) Korm. rendelet írja elő.

 

Ez évben a jogszabályi kötelezettségen alapuló hatályosításon túl új tananyag született a Közigazgatási szakvizsga II. modul 5. fejezete, a Közigazgatási alapvizsga 2.4. almodulja és az Ügykezelői alapvizsga III. fejezete esetében. Az új tananyag létrehozását az Országgyűlés által 2016. december 30-án elfogadott általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény indokolta. Ennek alapján azok a közigazgatási szakemberek, akik közigazgatási vizsgájukat 2017 második félévében végzik, már az új, 2018. január 01.-étől alkalmazandó jogintézmény alapján sajátítják el ismereteiket.

 

A közigazgatási vizsgákat megalapozó követelményrendszerek az új törvény vonatkozásában módosultak, melyet a Közigazgatási Továbbképzési Kollégium 2017. augusztus 14-én hagyott jóvá, és gondoskodott ennek közzétételéről is (Hivatalos Értesítő 42. szám)