NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Közigazgatási Továbbképzési Intézet

Módosult a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény /Kttv./. (2017-10-16)

2017. október 12-én kihirdetésre került a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2017. évi CCXXIII. törvény, főbb rendelkezései az alábbiak:

 

A Magyar Kormánytisztviselő Kar elnevezés Magyar Kormánytisztviselői és Állami Tisztviselői Kar megnevezésre változik, mivel az állami tisztviselőkről szóló 2016. évi LII. törvény (a továbbiakban: Áttv.) hatálybalépésével a kormánytisztviselők mellett az állami tisztviselők is a Kar tagjává váltak. A módosítással a Kar neve megjeleníti a tagság jelentős részét alkotó állami tisztviselőket is, és kifejezi a kormánytisztviselőkből és állami tisztviselőkből álló hivatásrend egységét.

 

A törvénymódosítás a Magyar Kormánytisztviselői és Állami Tisztviselői Kart (a továbbiakban: MKK) a kormánytisztviselők és az állami tisztviselők önkormányzattal rendelkező, közigazgatási szakmai köztestületeként definiálja, továbbá megteremti annak jogalapját, hogy az MKK a Közigazgatási Továbbképzési Kollégium mellett az Állami Tisztviselői Továbbképzési Kollégiumban is képviseltesse magát.

 

Az Áttv. 11. § (2) bekezdésének technikai jellegű pontosítása egyértelművé teszi a vezetői kinevezéshez szükséges képzettségi feltételt, miszerint: „Vezetői kinevezést csak felsőfokú iskolai végzettségű állami tisztviselői kaphat. A vezetői munkakörbe kinevezett állami tisztviselőknek a vezetői munkakörbe történő kinevezésétől számított öt éven belül kormányzati tanulmányok szakirányú továbbképzés során kormányzati tanulmányok szakirányú szakképzettséget kell szereznie.”

 

A rendelkezések 2017. október 20-án lépnek hatályba!


Címkék: Hírek